Αντιστάθμιση της Κλιματικής Μετανάστευσης

Από το 1942, όταν φιλοξένησε περίπου 7000 πολωνούς πρόσφυγες, η Ουγκάντα φημίζεται για τη φιλοξενία ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο.

Το πρωτόκολλο του IGAD και η Διακήρυξη της Καμπάλα (πρωτεύουσας) για τη Μετανάστευση, που προστατεύουν τους ανθρώπους που μετακινούνται σε γειτονικές χώρες πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από περιβαλλοντικές απειλές, καθιστούν την Ουγκάντα πιο προσβάσιμο προορισμό για εκατομμύρια άτομα που αναζητούν καταφύγιο στο κέντρο της Αφρικής και στην Ανατολική Αφρική.

«Σήμερα η χώρα φιλοξενεί περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν, τη Δημοκρατία του Κονγκό, τη Σομαλία, το Μπουρούντι. Χιλιάδες από αυτούς δραπετεύουν από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον, ενώ εκατομμύρια δραπετεύουν από διώξεις, βία και ανασφάλεια στις χώρες τους».

Καθώς αυτοί οι άνθρωποι αγωνίζονται να ξαναχτίσουν τη ζωή τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον, το μέλλον τους απειλείται από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της Ουγκάντας, η οποία προκαλεί λιμούς με αποτέλεσμα την ασθένεια και τον θάνατο. Αυτό οφείλεται στην πληθώρα ακραίων καιρικών φαινομένων όπως πλημμύρες, παρατεταμένη ξηρασία και κατολισθήσεις που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή.

Η προστασία της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος και η προώθηση των κλιματικών μέτρων στην Ουγκάντα είναι μια ολοκληρωμένη λύση

  • Για να αποφευχθεί η δημιουργία εκατομμυρίων ακόμα κλιματικών προσφύγων (5)
  • Για να παρέχεται ένα ασφαλές και επιβιώσιμο περιβάλλον σε εκείνους που έχουν ήδη δραπετεύσει από συγκρούσεις στην περιοχή

Εκτός από τα σχολεία, το πρόγραμμα εκπαίδευσής μας επεκτείνεται σε προσφυγικά camps στην Ουγκάντα για να τους παρέχει γνώσεις για το πώς να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του κλίματος, καθώς οι περισσότεροι πρόσφυγες στην Ουγκάντα γίνονται προσωρινοί ή εποχικοί μετανάστες διασχίζοντας τα σύνορα. Με την εκπαίδευση για το κλίμα, θα επιστρέψουν στα σπίτια τους με γνώσεις και δεξιότητες.